Harderwijk is van oudsher onlosmakelijk verbonden met het water. De aanstaande uitbreiding van de noordzijde van het historisch centrum, het Waterfront, past in deze geschiedenis. Voor één van de nieuwe eilanden ontwierp FARO 66 grondgebonden woningen en appartementen, die refereren aan de grote maat van het water. Pakhuizen en industriële havengebouwen vormen de directe inspiratiebron.

  • Programma 28 appartementen, 38 grondgebonden woningen, parkeren en een gemeenschappelijke tuin
  • Opdrachtgever Van Wijnen Projectontwikkeling Midden
  • Aannemer Van Wijnen Bouw Midden
  • BIM-protocol BIM-Protocol Prestatiemodel v3.0
  • In samenwerking met Van Wijnen Engineering Drachten, Breman
  • Gereed 2023
  • Verkoop via Van Wijnen Projectontwikkeling Midden
00/00
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk
FARO architecten Waterfront Kade 05 Harderwijk

Wonen aan het water

Op wooneiland Kade 05 verrijzen straks 28 appartementen en 38 grondgebonden woningen rondom een groen hof. Het merendeel van de woningen ligt direct aan het water en krijgt een eigen steiger aan het water. De woningen aan de zuidzijde liggen aan de kade en de centrumzijde van Harderwijk en tonen daar hun gezicht. De gevels rond het hof vormen een eenheid, zoals je dat ook in historische hoven ziet.

Voor de uitwerking van dit project maakte FARO Engineering een hoogwaardig BIM-model. Het grote voordeel daarvan is dat we met enkele muisklikken de hoeveelheid benodigde materialen inzichtelijk kunnen maken. Super efficiënt, want het metselwerk kent bijvoorbeeld een grote verscheidenheid. We spraken van tevoren met de werkvoorbereiding af welke informatie nodig was. Zo konden we, op ieder gewenst moment, met de juiste instellingen een IFC-export van ons Revit model maken.

Efficiënt samenwerken
Doordat de constructeur en de installateur al in een vroeg stadium in hetzelfde model aan de slag gingen, waren we in staat om snel en efficiënt samen te werken. Dit heeft zijn meerwaarde meermaals bewezen. Bijvoorbeeld doordat we dankzij het 3D model van de installateur al snel inzicht hadden in het leidingverloop. Dit was voor ons belangrijke informatie, omdat we betonnen kanaalplaatvloeren toepasten in combinatie met balansventilatie met warmteterugwinning. Ook was daardoor vroege afstemming mogelijk over de benodigde sparingen en stelruimtes. Heel fijn, want met een constructie en binnenspouwbladen die uit prefab beton bestaan hadden we die info hard nodig.

Meervoudige toepassing
Op meerdere manieren bewijst ons BIM-model zijn nut. Naast de toepassingen die al genoemd zijn, gebruikten we het uiteraard om de benodigde tekeningen voor de omgevingsvergunning en de verkoop te maken. In de vervolgfase zullen we de gewenste aanpassingen van toekomstige bewoners er ook in verwerken en kunnen we op die manier kloppende uitvoeringstekeningen maken. Leveranciers gebruiken het model tot slot als onderlegger om de houten pergola en vlonders in 3D uit te werken. Dat geldt ook voor de vloeren, balkonplaten, hekwerken, kozijnen, trappen en andere onderdelen die in de fabriek worden gemaakt.