The site is sur­rounded by water on three sides, a con­di­tion we exploited by plac­ing all homes along the outer edge, as close as pos­si­ble to the water. Post­men, vis­i­tors and meter read­ers can reach the front doors around the out­side, along a basalt embank­ment. The units them­selves are nar­row and deep and mate­ri­al­ized in wood and ceramic tiles. They form part of what is almost a perime­ter block. Five-​meter high prop­erty bound­aries under­line the block’s unity where necessary.

This con­fig­u­ra­tion has pro­duced a large inner court­yard, with its own char­ac­ter and ambi­ence. Con­tain­ing space for park­ing and chil­dren at play, and large gar­dens for the houses. Although the court­yard is pub­lic, it can only be entered through a gate­way and along a path, giv­ing it feel­ing of seclu­sion. The pri­vate gar­dens are clearly sep­a­rated from the court­yard by sheds and wood fences; each gar­den includes a park­ing space entered through a white gate.

FARO Architecten Lisserbroek

land­goed de olmen­horst
lis­ser­weg 487d
2165 as lisserbroek

ves­tig­ing oost
oude kraan 72
6811 ll arnhem

+31 (0) 252 414777
info@​faro.​nl

Facebook Linkedin Pinterest Twitter Youtube