Een klassiek, maar ook eigentijds woonensemble in het hart van Huissen. Dat is het Hof van Huesse. Met de opzet van het plan verwijzen we naar de grote en van oorsprong religieuze gebouwen in Huissen waar dit woonensemble straks onderdeel van uit gaat maken. Rondom een ‘verborgen’ wereld – een groen hof met de kwaliteiten van een intieme kloostertuin – liggen de woongebouwen met hun rijke architectuur. Geïnspireerd op de verstilde, katholieke architectuur en de Delftse school.

  • Programma 12 grondgebonden woningen, 18 appartementen, half verdiepte parkeergarage en een gemeenschappelijke binnentuin
  • Opdrachtgever Janssen de Jong Projectontwikkeling
  • Co-makers Buro Lubbers, Ruud Jan Kokke
  • Aannemer Janssen de Jong Bouw Oost B.V.
  • Beelden The Virtual Dutchmen
  • Gereed 2024
  • Verkoop via Open makelaars
00/00
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen
FARO Architecten Hof van Huesse Huissen

Detail en vakmanschap: dát is Hof van Huesse

Hof van Huesse is een eigentijds woonensemble met de architectonische kwaliteiten van de historische, katholieke bouwwerken in Huissen. Het plan bestaat uit 12 eengezinswoningen, 8 koopappartementen en 10 betaalbare huurappartementen. Zij liggen op een half verdiepte parkeergarage met 89 parkeerplaatsen. Daarvan zijn 59 parkeerplaatsen openbaar, waardoor er minder auto’s op straat geparkeerd hoeven te worden.

Kloostertuin
De woningen liggen rondom een gemeenschappelijke tuin die refereert aan een klassieke kloostertuin. Kruiden, eetbare vruchten en een pergola bepalen het beeld. Het is een semi-openbare binnentuin, waar de bewoners gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Functies als een kas, privébergingen, een gemeenschappelijke berging en een ruimte om elkaar te ontmoeten vinden er hun plek. Via informele verbindingen en uitnodigende trappen staat de tuin in directe verbinding met de openbare ruimte. Dit betekent dat ook mensen van buitenaf een kijkje kunnen komen nemen. De doorgangen zorgen bovendien voor een prachtig, ingekaderd zicht op de ommuurde tuin.

Rijke architectuur
De gebouwen vormen samen een eenduidig ensemble. Ze zijn familie van elkaar en passen daarmee goed bij de grote, klassieke gebouwen die Huissen kenmerkt. Tegelijkertijd sluiten de afzonderlijke volumes zo optimaal mogelijk aan bij het specifieke karakter van de omliggende straten. In iedere straat zorgden we op passende wijze voor interactie tussen de gevel en de openbare ruimte. Zo hebben de woningen in de ene straat voordeuren direct aan de straat, waar de woningen in de andere straat juist formeler ogen en toegankelijk zijn via trapjes. En schuin tegenover de begraafplaats bevindt zich bijvoorbeeld een bankje in de gevel. Een plek van bezinning. Zo past het ensemble in zijn omgeving en beëindigt het een stukje fijnmazig, stedelijk netwerk.

Kenmerkend voor het Hof van Huesse is de aandacht voor detail en vakmanschap. Het kerkelijk cluster en de Delftse School zijn een directe inspiratiebron. Op eigentijdse wijze werken we met sluitstenen en lateien boven de kozijnen. Op beeldbepalende plekken passen we verticaal metselwerk toe en zorgen we met verspringend metselwerk voor subtiele, horizontale lijnen in de dakranden. Samen met de diepe negge en metselwerkpenanten ontstaat daardoor een uiterst plastische gevel. Om de eenheid van het ensemble extra kracht bij te zetten kozen we één keramische steen en pan, die in kleur aansluit op de kleuren van het kerkelijk cluster.