Deze week bracht collega Niels Eilander samen met Mike Breuker (AM) en Johan Hoogendoorn (Boer Bouw) een bezoek aan Zwethof in Zoeterwoude. Hier bouwen we samen aan 41 woningen waaronder 15 vrijstaande, 18 tweekappers en 8 rijwoningen.  Onlangs werden de eerste 12 woningen opgeleverd en wij namen vast een kijkje.

Zwethof ligt in het open en waterrijke slagenlandschap van de Zwet- en Grote Blankaartpolder aan de zuidzijde van Zoeterwoude-Dorp. FARO ontwierp een stedenbouwkundig plan dat is ingebed in het oer-Hollandse slagenlandschap met haar lange kavels, boerensloten, molens, dijken en weidse uitzichten. De weidsheid van het gebied met zijn lange zichtlijnen staat centraal in het ontwerp, de woningen zijn hier als het ware te gast. Het water vormt de drager van de planstructuur.

De woningen hebben allemaal een natuurlijke uitstraling. Door de setting roepen ze herinneringen op aan vroeger, maar architectonisch zijn ze onmiskenbaar van deze tijd. Er is veel variatie en aandacht voor detail: sommige huizen hebben bijzonder metselwerk of een geheel houten gevel, weer andere hebben een houten veranda. In deze ambachtelijke filosofie past ook de keuze voor rieten dakbedekking in een eigentijdse vormgeving.

Johan Hoogendoorn, projectleider Boer Bouw: “Alle woningen zijn verschillend, maar toch passen ze heel goed bij elkaar. Er zitten woningen tussen die zo mooi zijn, daar zijn we apetrots op, ook in combinatie met de waterpartijen, de natuur, alles klopt.”

00/00

Gerelateerde projecten