Op een prachtige groene locatie in Nieuwegein, aan de rand van Park de Kokkeboogaard, verrijst een vriendelijk en compact woongebouw. Nieuw Zuilenstein, ontworpen in opdracht van Woningcorporatie Mitros, is in meerdere opzichten een super duurzaam gebouw. De dertig levensloopbestendige appartementen zijn in beginsel bedoeld voor senioren.

 • Programma 30 woningen
 • Opdrachtgever Mitros Utrecht
 • Aannemer Van Wijnen
 • Mee-modellerende partij Adams Bouwadviesbureau
 • Co-makers onder andere Meilof Riks bv (Luifel) Noppert beton (prefab beton) Straatman (hekwerken) Polybouw (gevelkozijnen) VEBO (geveldragers en lateien) Thiekon Constructie (staalconstructie)
 • BIM Protocol FARO Architecten en Van Wijnen
 • Gereed 2021
 • Verhuur via Mitros
Augmented reality bleek een ideale tool om de buurt te kunnen meenemen in de beleving van het gebouw Gebert Moorst, Mitros

Onze samenwerking kan ik zonder meer typeren als open en coöperatief. De aanloop in het proces kende, door externe factoren, vele planvarianten. Een ontwerpgeschiedenis die best wat hoofdbrekens heeft gekost, zoals dat nu eenmaal soms gaat. En dan is het de kunst om alsmaar positieve energie te blijven genereren, erin te blijven geloven. Dat is bij dit project bijzonder goed gelukt, want het gebouw zelf heeft in haar verschijningsvorm niet ingeboet.

Ook FARO’s presentatietechnieken zoals VR en AR hebben voor ons een toegevoegde waarde. Bij dit project is de QR code voor de AR visualisatie op het bouwbord geplaatst. Een ideale tool om de buurt te kunnen meenemen in de beleving van het gebouw, in al haar dimensies. In de toekomst gaan we AR ook gebruiken in de ontwikkelfase van projecten, want daar is het natuurlijk bij uitstek geschikt voor.

00/00 Bekijk in AR
 1. Installeer op je mobiel eenmalig de Augment app
 2. Scan met je camera de QR-Code
 3. Kies > view in your space
 4. Richt op een leeg oppervlak en klik om het model te plaatsen

Wijkpareltje dankzij optimale samenwerking

Zowel in de ontwerp- als in de engineeringsfase kijken we terug op een bijzonder prettige samenwerking. Aannemer van Wijnen toonde zich een open en respectvol meedenker. En dat niet alleen met meetbare argumenten, in de rol die je van elke aannemer mag verwachten, er was ook veel aandacht voor de beleving en sfeer van het gebouw. Oog en oor voor het geheel kortom, en dat is dan ook te zien aan de uitwerking in detail, van bijvoorbeeld de hekwerken, waar een speciaal glasontwerp voor is gemaakt en de toepassing van houten bekledingen met fraaie rondingen in de openbare ruimten (voor impressie: klik op het 360 graden icoontje hierboven).

Van Wijnen is een van onze meest ervaren partners in BIM. Bij de engineering van dit project is de communicatie bijna geheel via de open standaard van IFC gegaan: een 3D-geometrisch model dat alle relevante data bevat. Meerdere van deze IFC-modellen zijn samengevoegd tot één coördinatie-model. In dit project zijn onder andere de hekwerken van Straatman, de kozijnen van Polybouw en de prefab betonnen vloer- en wandelementen van Noppert opgenomen.

Indien gewenst kan er ook altijd nog een 2D PDF ter controle worden geleverd, maar steeds meer van onze klanten zien ook de voordelen van ‘het complete plaatje’ volledig in 3D.

Ook opdrachtgever Mitros is enthousiast over wat in de wandelgangen inmiddels ‘het pareltje van de wijk’ heet. Behalve dat ze blij zijn met het gebouw zelf, zien ze veel mogelijkheden in presentatietechnieken als virtual en augmented reality (VR en AR) om in te zetten bij hun communicatie en marketing. Van dit pand maakten we een AR visualisatie. Met een AR bril, maar ook op je telefoon of tablet kun je, middels een QR code en app, het gebouw laten verrijzen op de plek waar het komt, maar ook op elke andere plek.