In Leidsche Rijn Centrum bouwen we aan twee super duurzame stedelijke stadsblokken.
De buitengevels zijn klassiek vormgegeven in roodbruine bakstenen met witte en grijze natuursteen plinten. Bankjes, plantenbakken en tuinmuurtjes zijn mee ontworpen in de plint. Het is een rijkgedetailleerde formele wereld. De binnenzijde van de bouwblokken is zacht, veranderlijk en smaakvol; er is stilte, schone lucht, een schitterende gemeenschappelijk tuin, er zijn geurende bloemen en luchtzuiverende planten. Het is een wereld waar je thuis tot rust kunt komen.

  • Programma 64 grondgebonden woningen, 6 appartement, commerciële ruimten, een fietsverhuurpunt en een gebouwde parkeeroplossing
  • Opdrachtgever Janssen de Jong Projectontwikkeling
  • In samenwerking met Hilberink Bosch, Op ten Noort Blijdestein, OKRA
  • Aannemer Janssen de Jong Bouw en Van Schijndel
  • Start bouw 2021
00/00
FARO architecten Energiek Utrecht 04
FARO architecten Energiek Utrecht 08
FARO architecten Energiek Utrecht 03
FARO architecten Energiek Utrecht 05
FARO architecten Energiek Utrecht 06
FARO architecten Energiek Utrecht 01
FARO architecten Energiek Utrecht 07

De bouwblokken maken deel uit van een stedenbouwkundig plan van JCAU. Het ontwerp van het plan is ontstaan in samenwerking met Hilberink Bosch architecten en Op ten Noort Blijdenstein architecten. Gezamenlijk is er een totaalontwerp gemaakt voor de structuur en de principes van het plan. De afzonderlijke woningen zijn door de drie verschillende architectenbureaus ontworpen. De commerciële plint maakt onderdeel uit van het appartementenblok dat FARO ontworpen heeft.

Hoewel de afzonderlijke woningen ieder een eigen karakteristiek hebben, voegen ze zich toch mooi tot één samenhangend straatbeeld. Allemaal zijn ze opgebouwd uit een duidelijke plint, een midden en een kroon, hoge erkers spelen een grote rol in de oost-west georiënteerde straten en kleuren zijn op elkaar afgestemd. De afzonderlijke blokken zijn wel scherp beëindigd, ze lopen niet in elkaar over, maar staan schouder aan schouder.

De bouwblokken zijn rondom gesloten. Op een enkele plek zijn de tuinen en de parkeergarage van buitenaf bereikbaar. Het plan biedt een grote variëteit aan woningtypen en grootten. Op de hoeken ontstaan royale woningen, benedenbovenwoningen, en appartementen met daaronder commerciële ruimten. Deze oplossingen accentueren in hoogte en vormgeving de hoeken van het blok.

Het parkeren wordt opgelost binnen de bouwblokken. Elk blok heeft een ringvormige parkeerbak die aan de hoge zijde van het hellend terrein half verdiept is en aan de lage zijde van het terrein op het maaiveld aansluit. Aan beide zijde wordt deze parkeerbak omzoomd door woningen met een hoge begane grond.  Dit levert een plint op met een vrije hoogte van 4,5 tot 6 meter. Dat geeft schitterende mogelijkheden voor vides, erkers en stedelijke allure.

De binnengevels zijn ontworpen vanuit één gedachte: circulariteit. Alle gevels zijn voorzien van verticale houten delen en houten kozijnen welke ‘losmaakbaar’ zijn gedetailleerd. Onderdeel van de achtergevel is een rondgaande pergola. Deze maakt ruimte voor extra zonnepanelen, maar geeft ook op een natuurlijke wijze de overgang tussen privé woning en gemeenschappelijke tuin weer.

Door verschillende duurzaamheidsmaatregelen, als o.a. gebalanceerde ventilatie met CO2 sturing, het toepassen van warmtepompen, het volledig infiltreren van hemelwater, het toepassen van hoog rendement pv panelen, lukt het ons een EPC te behalen van -0,5 en een GPR van gemiddeld 8,6. Zo verrijzen er straks twee statige stedelijke toekomstbestendige bouwblokken met een bijzondere eigen binnenwereld. Deze is zacht en smaakvol als een bonbon.